Om de verspreiding van het covid-19-virus tegen te gaan, zijn maatregelen getroffen die een groot deel van de economie platleggen. De uitval van productie en diensten is in bepaalde sectoren groter dan in andere sectoren.
De sectoren uit de Standaard Bedrijfsindeling (SBI-2) van het CBS zijn voor Studie & Werk 2020 onderverdeeld naar drie categorieën:
Zwaar getroffen door corona (meer dan 50 procent productieuitval)
Behoorlijk getroffen door corona (15 tot 50 procent productieuitval)
Nauwelijks getroffen door corona (0 tot 15 procent productieuitval)
De classificatie is voornamelijk gebaseerd op een gedetailleerde analyse naar de korte-termijngevolgen, maar de getroffen sectoren ondervinden waarschijnlijk ook op langere termijn zeer negatieve gevolgen, omdat juist in deze sectoren veel mensen bij elkaar komen. Denk aan luchtvaart, horeca, toerisme en de creatieve sector. De impact kan direct zijn – zoals door het afgelasten van evenementen – of indirect als bijvoorbeeld de aanvoer van grondstoffen stokt.
De afgestudeerden die werken in de risicosectoren zijn niet gelijk hun baan kwijt, maar zolang de productie en dienstverlening niet op gang komt, staat de werkgelegenheid onder druk. Starters lopen hierbij extra risico, omdat zij vaak een tijdelijk contract hebben.
Hoeveel procent van de afgestudeerden uit 2017-2018 werkt in zwaar, behoorlijk of nauwelijks getroffen sectoren? Uitgangspunt in onderstaande grafiek is het aandeel afgestudeerden in loondienst. Als tenminste 25 procent van de afgestudeerden van deze opleiding als zelfstandige werkt, dan zijn ook de zzp’ers onderverdeeld naar de drie categorieën: zwaar, behoorlijk en nauwelijks getroffen.
|